Veliki pozdrav svim ljubiteljima sveže hrane (iliti pravilnije presne
hrane). Ovo je od kada znam za sopstvenu sposobnost odlučivanja
(osamostaljivanja), postao moj omiljeni način ishrane. Bilo je tu i
perioda kada sam zbog okruženja, podlegla uticaju da se hranim
drugačije, i na žalost to mi je donelo samo kilograme i osećaj
zavisnosti od ugljenih hidrata (šećera), zato sam ovaj put donela jaku
odluku, to je to, neka se drugi hrane kako hoće, ja ovaj život želim
da provedem u telu na koje ću biti ponosna, a ne koje ću kriti.
Otkriću Vam recepte pojedinih obroka koji su mi trenutno favoriti i uz koje dovodim svoje telo u formu. Naglasila bih to da sam osoba koja se bavi fizičkom aktivnošću svaki dan i da ovo nisu recepti koji će Vas lišiti energije. Ako neko ima problem sa probavom, za njega će biti pravi blagodet.
Pošto nisam ljubitelj ničega što je striktno (tipa-u ovo jelo stavite medveđi repić), svaki od sastojaka možete zameniti nekim sličnim (jabuku-kruškom ili semenke suncokreta bilo kojim drugim semenkama ili orašastim plodom). Evo kako bi izgledao moj preukusni primerak.
Pribor: blender u kome možete usitniti voće(ja koristim jedan mali sa onim centralno postavljenim stapicem gde je na dnu nožić, Vi možete neki sličan) ili rende ako nemate aparat. Moja preporuka je da ga kupite jer su jeftini a uštedeće Vam mnogo vremena (ne ulazim u poduhvate koji zahtevaju da spremam nešto duže od pet minuta). Ako nemate blender pazite koje semenke koristite da ne bi polomili zube nekom čvrstom leblebijom :). Trebaće Vam činija ili neka omanja kantica, nož, kašika...
Sastojci:
Sveže voce-kolicina zavisno od toga da li spremate za jedan obrok ili da imate za nekoliko (2-3) dana u frizideru. Neka to bude cvrsto voće (jabuke, kruske-ili mešavina... ) meni je dovoljna jedna za ceo dan ali uvek pravim sa 3-4, da imam sutra i prekosutra, a što mi duže stoji(ne preterujte ) to ima lepši ukus :)
Semenke i kostunjavo voće: odete u zdravu hranu i kažete da vam spakuju po pedesetak grama od svega što vidite ili volite te vrste
Suvo voće: ista priča kao sa semenkama. Samo bih dodala da sam probala organsku kajsiju i mom odusevljenju nema kraja. Obavezno i suve šljive bez koščica :)
Začini: mora i ne mora, ja volim da stavim VRLO MALO djumbira u prahu ili cimeta, pa ko voli nek izvoli.
Recept za količinu koja traje dva-tri dana:
u blender stavljate prvo semenkice i kostunjavo voće. Pethodno sve koje imate pomešate u jednu teglu-činiju i uzmete šakom, pa šta zahvatite, zahvatite, ta količina će biti dovoljna, ne preterujte. Napomena! - ne grickajte dok pravite, niko nije stao kad je počeo pa nećete ni Vi :))). Izblendajte sve to dok se usitni lepo pa ubacite u činiju pored.
Zatim u blender stavljamo jabuku po jabuku( isecite na vece komade ) , i kako se koja usitni, ubacujemo je u ciniju u kojoj su već izblendane semenke. Ne blendati predugo nego samo koliko da izgleda kao rendana jabuka.
Suvo voće ubacujete istom metodom kao semenke, u jednu šaku stavite koje želite i pospite u činiju, rukama ili nožem usitnite veće komade suvog voća. Na kraju dodajte malo začinskog praha i sve to promešajte dok se fino ne rasporedi.
Upotreba:NE JESTI DIREKTNO IZ ČINIJE AKO STE SPREMILI ZA VIŠE OBROKA!
Najidealnije je da imate šolju za kafu (manju od one velike koju koristimo mi studenti, a veću od one sikter koju stvarno ne znam ko koristi, ja recimo imam jednu idealnu šolju na tufnice iz kineske radnje). Pošto je obrok prezdrav ali kaloričan (ali iskreno govoreći u ovom načinu ishrane, kalorije ne brojite), zasitiće Vas za doručak ili užine ili dezert posle ručka po jedna šoljica ovakve salate. Možete dodati i jogurta koji je moja omiljena namirnica, ako ga volite, mada ja ga ne dodajem. Ne preporučujem da posle osam uveče ili tako kad vidite da je već pao mrak jedete ovu salatu ili bilo sta drugo slatko, osim ako ne spavate danju a živite noću ili ste baš blagosloveni da nemate problema sa kilogramima. Zašto biste dodatno razbuđivali organizam ako se on sprema da spava?
Drago mi je što sam podelila sa Vama moje lepo iskustvo, nadam se da ću uskoro videti Vaše komentare i predloge, kako bismo svi maksimalno uživali u blagodetima koje nam je priroda dala :)
Sunny Day :)
Otkriću Vam recepte pojedinih obroka koji su mi trenutno favoriti i uz koje dovodim svoje telo u formu. Naglasila bih to da sam osoba koja se bavi fizičkom aktivnošću svaki dan i da ovo nisu recepti koji će Vas lišiti energije. Ako neko ima problem sa probavom, za njega će biti pravi blagodet.
Pošto nisam ljubitelj ničega što je striktno (tipa-u ovo jelo stavite medveđi repić), svaki od sastojaka možete zameniti nekim sličnim (jabuku-kruškom ili semenke suncokreta bilo kojim drugim semenkama ili orašastim plodom). Evo kako bi izgledao moj preukusni primerak.
Pribor: blender u kome možete usitniti voće(ja koristim jedan mali sa onim centralno postavljenim stapicem gde je na dnu nožić, Vi možete neki sličan) ili rende ako nemate aparat. Moja preporuka je da ga kupite jer su jeftini a uštedeće Vam mnogo vremena (ne ulazim u poduhvate koji zahtevaju da spremam nešto duže od pet minuta). Ako nemate blender pazite koje semenke koristite da ne bi polomili zube nekom čvrstom leblebijom :). Trebaće Vam činija ili neka omanja kantica, nož, kašika...
Sastojci:
Sveže voce-kolicina zavisno od toga da li spremate za jedan obrok ili da imate za nekoliko (2-3) dana u frizideru. Neka to bude cvrsto voće (jabuke, kruske-ili mešavina... ) meni je dovoljna jedna za ceo dan ali uvek pravim sa 3-4, da imam sutra i prekosutra, a što mi duže stoji(ne preterujte ) to ima lepši ukus :)
Semenke i kostunjavo voće: odete u zdravu hranu i kažete da vam spakuju po pedesetak grama od svega što vidite ili volite te vrste
Suvo voće: ista priča kao sa semenkama. Samo bih dodala da sam probala organsku kajsiju i mom odusevljenju nema kraja. Obavezno i suve šljive bez koščica :)
Začini: mora i ne mora, ja volim da stavim VRLO MALO djumbira u prahu ili cimeta, pa ko voli nek izvoli.
Recept za količinu koja traje dva-tri dana:
u blender stavljate prvo semenkice i kostunjavo voće. Pethodno sve koje imate pomešate u jednu teglu-činiju i uzmete šakom, pa šta zahvatite, zahvatite, ta količina će biti dovoljna, ne preterujte. Napomena! - ne grickajte dok pravite, niko nije stao kad je počeo pa nećete ni Vi :))). Izblendajte sve to dok se usitni lepo pa ubacite u činiju pored.
Zatim u blender stavljamo jabuku po jabuku( isecite na vece komade ) , i kako se koja usitni, ubacujemo je u ciniju u kojoj su već izblendane semenke. Ne blendati predugo nego samo koliko da izgleda kao rendana jabuka.
Suvo voće ubacujete istom metodom kao semenke, u jednu šaku stavite koje želite i pospite u činiju, rukama ili nožem usitnite veće komade suvog voća. Na kraju dodajte malo začinskog praha i sve to promešajte dok se fino ne rasporedi.
Upotreba:NE JESTI DIREKTNO IZ ČINIJE AKO STE SPREMILI ZA VIŠE OBROKA!
Najidealnije je da imate šolju za kafu (manju od one velike koju koristimo mi studenti, a veću od one sikter koju stvarno ne znam ko koristi, ja recimo imam jednu idealnu šolju na tufnice iz kineske radnje). Pošto je obrok prezdrav ali kaloričan (ali iskreno govoreći u ovom načinu ishrane, kalorije ne brojite), zasitiće Vas za doručak ili užine ili dezert posle ručka po jedna šoljica ovakve salate. Možete dodati i jogurta koji je moja omiljena namirnica, ako ga volite, mada ja ga ne dodajem. Ne preporučujem da posle osam uveče ili tako kad vidite da je već pao mrak jedete ovu salatu ili bilo sta drugo slatko, osim ako ne spavate danju a živite noću ili ste baš blagosloveni da nemate problema sa kilogramima. Zašto biste dodatno razbuđivali organizam ako se on sprema da spava?
Drago mi je što sam podelila sa Vama moje lepo iskustvo, nadam se da ću uskoro videti Vaše komentare i predloge, kako bismo svi maksimalno uživali u blagodetima koje nam je priroda dala :)
Sunny Day :)

Нема коментара:
Постави коментар